γιατί ανακύκλωση

η βιομηχανία
ένδυσης και
το περιβάλλον

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η περιβαλλοντική αγωγή και η πράσινη οικονομία έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη δράσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ενδυμάτων.

Στην Ελλάδα, η εισαγωγή καλών πρακτικών αξιοποίησης των ενδυμάτων βασίζεται στην οργάνωση των διαδικασιών που σχετίζονται με επαναχρησιμοποίηση, μεταποίηση και ανακύκλωση του ρουχισμού, ως πρώτη ύλη και όχι ως απόβλητο.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και νοοτροπίας αποτελούν κοινωνικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η βιομηχανία της ένδυσης χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την ηθική εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η εφαρμογή νέων, φιλικών ως προς το περιβάλλον τεχνολογιών προϋποθέτει την συστηματοποίησηση των μηχανισμών παραγωγής καθαρής πρώτης ύλης.

8000lt

νερό ξοδεύονται για να παρασκευαστεί ένα τζιν

Ανακύκλωση ρούχων

15kg

ρούχα πετάει κάθε χρόνο ο μέσος ευρωπαίος πολίτης

Τα παλιά μας ρούχα και υφάσματα επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται. Ό, τι είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να δοθεί σε οργανώσεις και φορείς ώστε να ενισχύονται ευπαθείς κατηγορίες πολιτών αντί να πετιούνται επιβαρύνοντας το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

Τα παλιά, φθαρμένα ρούχα μπορούν να φανούν χρήσιμα και να ανακυκλωθούν μιας και η πρώτη ύλη τους μπορεί να επιστρέψει στην βιομηχανία. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ανακύκλωση παλιών τζιν, που δίνει άριστης ποιότητας πρώτη ύλη για μονωτικά υλικά.

85%

των ρούχων καταλήγει στις χωματερές